1

Zesty, zestunie, czyli sposób na garnish

Zest+spinka         Pięknie pachnie, dodaje koloru, ozdabia. Cytrusy charakteryzują się  soczystym wnętrzem oraz twardą osłoną w postaci skóry, którą możemy wykorzystać na wiele sposobów. Pomarańcze, cytryny, grejpfruty oraz limonki łatwo i przyjemnie wykorzystuje do aromatyzowania koktajli, ozdabiania, a także do tworzenia infuzji. Już za chwile zobaczycie „jak to się robi”  😉

 

 

pomarańcza1

 

Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego owocu. Ja osobiście preferuje pomarańcze, duży owoc, gruba skórka, która przy wyciśnięciu daje nam olejki o przyjemnym słodkim zapachu. Jeśli chodzi o połączenie do koktajli, to dobieramy je smakowo: cytryny i limonki są kwaśniejsze, pomarańcze słodsze, a grejpfruty bardziej gorzkie. Łączymy je także kolorystycznie, nie jest to zasada, ale gdy robimy zielony koktajl z kiwi, dodajemy sok z limonki i tu także pasuje zest z limonki jako garnish.

Ps. Na barze potrzebny jest dobrej jakości nożyk barmański, elastyczny, najlepiej z ząbkami. Do tego polecam sprawdzonej firmy victorinox (taki jak na zdjęciu). Sprawdzają się także noże ceramiczne.

 

pomarańcza2

Wykrawamy odpowiedniej długości kawałek skórki. Jeśli robimy to po raz pierwszy, polecam zacząć od wykrawania grubszych kawałków, aby za wcześnie nam się nie urwał czy złamał. Do tego zadania można śmiało użyć obieraczki do ziemniaków!

 

 

 

 

 

 

zest1

 

Jeśli poradziliśmy sobie już z wycięciem odpowiedniej wielkości skórki, należy oddzielić gorzką część skórki tzw. mezokarp, który jest w postaci białej gąbczastej warstwy.

 

 

 

 

zest2

Na koniec możemy obkroić zest do pożądanego kształtu i rozmiaru. Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia, możemy zrobić prostokąt, rąb, trójkąt itd. Dodatkowo można zakupić specjalne nożyczki, które tworzą np. karbowany wzorek.

 

 

olejki

 

Tak wykończony zest warto wykorzystać do wyciśnięcia olejków z pomarańczy. Dodaje nam przyjemnego, świeżego zapachu, ma także swój wkład do smaku. W sklepie można spotkać podobne olejki smakowe do ciast, lepszy efekt będzie, gdy wykorzystamy opisany przeze mnie sposób.

 

 

 

 

Propozycje ozdobienia naszego koktajlu:

 

zestgotowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sklepy barmańskie oferują w sprzedaży mini-spinacze, które dają wiele nowych sposobów na garnish.

 

 

 

 

 

 

Zapraszam do wypróbowania opisanych wyżej metod. Skórka jest na tyle plastyczna, że przy odpowiedniej delikatności możemy stworzyć coś ciekawego np.łącząc wisienki owinięte zestem i nabite na szpadkę (dedykowane wykałaczki barmańskie).

Pamiętajcie tylko na swoje paluchy, bo łatwo się zagapić i pociąć sobie skórę, przeżyłem to nie raz, nie polecam 😉

 

Tejstuj,

baw się!  🙂

Tasty

Profesjonalny barman na wesele. Doświadczenie koktajlowe gwarantuje pyszne doznania smakowe w płynnej postaci. Atrakcyjna oferta dopasowana do potrzeb organizatorów. Napisz tastypolewa@gmail.com :)

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *