0

Kuchnia vs Bar

food-and-drink-pr2

W ostatnim czasie można zauważyć OGROMNY wzrost mody na gotowanie oraz programy, w których idealni szefowie kuchni walczą o miano najlepsiejszego. Jest to pożyteczny trend, ponieważ coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy, jak zdrowo jeść, no i najważniejsze przekazywana jest kultura  smakowania i tworzenia nowych, ciekawszych potraw. Co druga pani domu prowadzi bloga kulinarnego, powstaje program Taste Club, który tworzy „klub miłośników jedzenia na mieście”. Często lub częściej jadamy na mieście i eksperymentujemy ze smakami. Brzmi nieźle i na tym mógłbym skończyć…

Aleeeee..

Kto nie marzy podczas spożywania obiadu o… zimnym piwku, lampce dobrego wina, szklance Old Faschioned albo po prostu rozgrzewającego rumu do herbaty? każdy. Zdaje mi się, że wyjątkowo mocno omijany jest temat alkoholu. Rozumiem, że „góra” nie pozwala promować mocnych alkoholi. Jednak warto również przekazywać kulturę spożywania napoi wysokoprocentowych. Nie koniecznie na ilość, co zdecydowanie jakość. Fajnie jest wiedzieć o tym, jak się spożywa poszczególne alkohole. Co najlepiej wypić na kaca, jakie śniadanie procentowe postawi nas na nogi. Jaki alkohol pić, by pobudzić żołądek do trawienia. Odkąd Polacy wyprodukowali jako pierwsi wódkę(tak, tak), ruszyła lawina poszukiwania nowych odmian płynów wysokoprocentowych,  nowych sposobów mieszania ich, poszukiwania innych smaków, wykorzystywanie  nowych składników.

cocktails-food-banner

 

 

 

 

 

Gdzie się podział tak ważny aspekt naszego codziennego życia.. i naszych przodków też. Obecnie pracuje dodatkowo na terenie dawnej wytwórni wódek koneser, przy kolejnych organizowanych degustacjach, słyszę tą samą historię o tym miejscu, ale zawsze jest to ciekawe, bo możemy być z takich miejsc dumni, albo po prostu fajnie wiedzieć. Nasze wódki sprzedajemy na całym świecie, a poziom barmański w naszym kraju ostro idzie w górę. Ledwo słyszalne, acz na szczytowym poziomie odbywają się wydarzenia typu gastro party, gdzie promuje się dobrą mixologię. A w trakcie kilkudniowego spotkania z wieloma inspirującymi ludźmi ze środowiska nie tylko gastronomicznego, w Warszawie mamy genialny Bar Symposium.

Jest to smutne, bo jest to prawdziwa sztuka  gdy widzisz shaker w dłoniach największych zajawkowiczów, których oj.. nie brakuje. A jak mawia jaco, zajawa to podstawa! Kto bywa, ten wie.

Jedyna nadzieja w kim?

 W Bar- man – ach/-kach  ach.

coct

Praktykujcie, szkolcie się, testujcie, czytajcie mojego bloga :). Jeśli już stoimy za tym barem, to róbmy to dobrze. Jest to świetny sposób na przekazywanie kultury spożywania napoi wysokoprocentowych w naszym kraju. Na pewno zaprocentuje.

A poza tym, jest to dobra zabawa, przynajmniej dla mnie. Lubię to, co robię.

 

A teraz lecę wyszejkować kolę z cytryną! 😀

 

Tasty

Profesjonalny barman na wesele. Doświadczenie koktajlowe gwarantuje pyszne doznania smakowe w płynnej postaci. Atrakcyjna oferta dopasowana do potrzeb organizatorów. Napisz tastypolewa@gmail.com :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *